Allmänna bilder

Allmänna bilder kallas alla bilder på vapenskölden som inte är häroldsbilder.

Palmträd
Palmträdet är en symbol för seger och odödlighet/uppståndelse. På antiken överräcktes en palmgren som brukligt till segraren och palmen förekom även i tidiga kristna avbildningar av Jesus, då som symbol för att Jesu uppståndelse och att Jesus alltså ”segrat” över döden.

Stjärna
En stjärna kan ha allt ifrån fyra till åtta uddar. Stjärnan är som regel symbol för kristendomen och mer specifikt Betlehemsstjärnan och Jesu födelse. Den Palmstiernska vapenskölden har två slags stjärnor, femuddiga och sexuddiga. De senare är störtade, vilket innebär att de har udden nedåt.

Grip
Gripen symboliserar vaksamhet, snabbhet och styrka. Gripen är ett fabeldjur med ett lejons bakdel, tassar och svans och en örns huvud, vingar och framfötter. Gripen är även en symbol för Jesus tudelade natur som människa såväl som gud.

Kula
Kulan är en symbol för den adliga släkten Kuhle och från vilken Magnus Schiller enligt Palmstiernas adelsbrev  ska ha bevisat att han i rakt nedstående led härstammade på fädernets sida. Släkten Kuhle adlades 1402 och dog ut 1567 då den enda sonen till Peder Person Kuhle, MagnusPetrj, beslöt att bli präst. Som sitt sköldemärke hade släkten en kula.

Lagerkrans
Lagerkransen är en symbol för hopp, seger och hjältedåd. Under antiken gavs lagerkransar som en hedersbetygelse till de som uppvisat hjältemod på slagfältet eller med risk för eget liv räddat en romersk medborgare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s